Gå direkt till innehåll
Attendo Unika fortsätter att sprida glädje

Nyhet -

Attendo Unika fortsätter att sprida glädje

Efter att de dagliga verksamheterna tillfälligt stängdes ned under sju veckor till följd av Corona-utbrottet så fick verksamheterna på Attendo Unika hitta kreativa lösningar för att bedriva daglig verksamhet på distans. Attendo Unika driver idag fem dagliga verksamheter inom LSS i Stockholms innerstad med inriktning film, TV, dans, musikalproduktion, show, ateljéverksamhet och mode.

Nu har en del av verksamheterna fått öppna igen efter veckor av distansutbildning.

En av verksamheterna, Unika Stadshagen, har valt att fortsätta med distansutbildningen eftersom en del av deltagarna är riskgrupper. På schemat står bland annat sång, dans och manusrepetitioner. Förberedelserna pågår för fullt inför musikalen som ska upp på Oscarsteatern den 8 december. Med anledning av den rådande situationen pågår all utbildning och förberedelser digitalt.

Stadshagen har utformat passen i TV-show format och personalen har byggt en studio i verksamheten. I studion får vi träffa karaktärerna ”Morga” som är programledare och ”Regna” som är meteorolog och nyhetsankare.

- Vi vill ge kvalitet till våra arbetstagare genom en god portion humor men även fortsätta vårt viktiga arbete med musikalen, berättar Kristoffer Wennerlund musikproducent för musikalen Lika Olika.

Unika Fridhemsplan åker runt till sina arbetstagare med material och arbetsuppgifter, eftersom verksamheten arbetar mycket med fysiska handarbeten som till exempel stickramar, garn och målarböcker. På Unika Fridhemsplan är stödbehovet större och personalen har filmat både danser och skapat instruktionsfilmer med pysseltema. På det sättet får gruppen stöd i hur de ska gå tillväga med arbetsuppgifterna hemma.

- Längtan har varit stor för att få träffa våra deltagare och därför har det varit fint att använda appen Zoom som mötesplats. Även deltagare som inte kunnat vara med på plats har fått bättre närvaro under denna period, säger Jacob som jobbar på verksamheten.

Nike som jobbar på Unika Fridhemsplan instämmer.

- Det har känts annorlunda men det har gått jättebra med distansundervisning.

Även på Unika Rålis är stödbehovet stort. Utmaningen har varit att behålla rutiner som arbetstagarna känner till som tider för möten och följa ordinarie schema. Personalen arbetar vanligtvis mycket med motivation inför de schemalagda aktiviteterna, det har försvårats med den distansundervisning som de bedriver idag.

- Skillnaden mellan de som bor på en gruppbostad och de som bor hemma är att vissa behöver stöttning i att få igång appen när vi har haft en inplanerad aktivitet. Det är svårt att veta om det är motivation eller problem med tekniken som är orsaken till att man inte dykt upp på passet, säger Malin Olsson som är platsansvarig på Unika Rålis.

Unika Vasastan hade under nedstängningen ett fåtal arbetstagare kvar i verksamheten. Det handlar om personer som bor i kommuner utanför Stockholm där inte samma restriktioner har införts som i Stockholms stad. Arbetsgruppen har haft en kontinuerlig dialog med de som inte varit på plats i verksamheten utifrån de sätt som passat dem bäst. Vissa har föredragit videomöten och meddelanden medan andra föredragit telefonkontakt. Efterfrågan på arbetsuppgifter har varit stor och det har funnits ett stort engagemang i gruppen.

- Det är fantastiskt att se hur våra arbetstagare levererat kreativa lösningar senaste veckorna på de uppgifter som delats ut. Det gäller både de personer som jobbat på distans och de som varit på plats. Det visar på enorm skaparglädje och initiativförmåga, berättar Kerstin Andersson som är platsansvarig på Unika Vasastan.

Unika Östermalm har skapat en egen Youtube-kanal där deltagarna har kunnat hitta dans- och musikpass. Personalen har lagt upp nya pass flera gånger i veckan så att deltagarna har kunnat jobba självständigt på eftermiddagarna. Det var viktigt för arbetsgruppen att använda ett medium som deltagarna känner till och använder dagligen, Youtube blev därför ett självklart val. På förmiddagarna har de haft möten digitalt där de arbetat med gruppaktiviteter.

- Många inom målgruppen är i riskgrupp och håller sig därför hemma fortfarande. De kanske inte träffar så många och då är det så viktigt med den sociala kontakten dagligen och få möjlighet att se varandra även om det är digitalt, säger Kristian Kaspersen som är platsansvarig på Östermalms dagliga verksamhet.

Ämnen

Regioner

Presskontakt

Makan Afshinnejad

Makan Afshinnejad

Presskontakt Presschef 073-839 98 00 (ej sms)

Attendo – Nordens ledande omsorgsföretag

Attendo - Nordens ledande omsorgsföretag

Attendo är den ledande privata leverantören av offentligt finansierade omsorgstjänster i Norden. Företaget grundades 1985 och var först i Sverige med att driva äldreomsorg på entreprenad. Utöver äldreomsorg erbjuder Attendo omsorg för personer med funktionsnedsättning samt individ- och familjeomsorg. Attendo har omkring 25 000 medarbetare och är lokalt förankrat med cirka 700 verksamheter i omkring 300 kommuner i Sverige, Finland, Norge och Danmark. www.attendo.com

Attendo
Vendevägen 85 b
182 17 Danderyd